Pekka Hetta Totuuksien etsijä. Hieman liianki suoraan asiat kertova kirjoittaja.

Miksi ihmisten velkaantumisiin ei puututa? Ovatko päättäjät mukana bisneksessä?

  • Miksi ihmisten velkaantumisiin ei puututa? Ovatko päättäjät mukana bisneksessä?

Tänään on noussut otsikoihin taas tämä pikavippien ja perintätoimistojen osaksi aiheuttama velkaantuminen. Ihminenhän näistä itse aina silti päättää.

Nainen velkaantui pikavipeillä viidessä kuukaudessa yhteensä 50.000€! Kuinka tämän annetaan olla näin helppoa? Järjetöntä. Eikö eduskunta voisi tehdä järkevää lakia jo tähän pikavippibisnekseen, jossa leikitään köyhien kanssa? Ovatko siellä herrat itse mukana bisneksessä? Nyt joku tietämätön siittä kierteestä tietenkin ajattelee, että oma häpeä, jos joudut kierteeseen, mutta kun asia ei ole näin välttämättä.

 

Tässä linkki juttuun; https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000005823580.html

 

Tämä on oikea iso ongelma. Pikavippejä saa aivan liian helposti ja todella armottomalla korolla ja maksusuunnitelmalla. Jos tyrit sen, on seuraavana vuorossa perintäyhtiö, joka on aivan häikäilemätön korkojen ja kulujen kanssa. Seuraavana onkin vuorossa riidaton oikeudenkäynti ja siittä tuleva ulosottokierre. Luottotiedot on mennyt tässä vaiheessa ja pakopaikkaa maksuille ei enää ole. Jos ihminen on joutunut tuohon ulosottovaiheeseen, niin hänen elämänsä voi olla pilalla vuosia. Siellä et armoa saa ja työnteko on kannattamatonta käteen jäävän rahan vuoksi, mutta ei velan lyhentämisen vuoksi.

300e pikavippi on ulosottovaiheessa jo lähemmäs 1500e. Jos sinulla on noita useita niin voit laskea siittä summaa. Jos et maksa niin se viedään sinulta ja siittä seuraa, että sinulle ei jää rahaa enää maksaa muita laskuja. Kierre on valmis.

Perintäyhtiöiden ja pikavippien myöntäjien korot ovat kohtuuttomat ja mielestäni tähän pitäisi puuttua. Joku raja perintäyhtiöiden kuluihinkin olisi saatava, onhan ne niin järjettömät kulut. Mikäli olet ulosoton ja perintäyhtiöiden kanssa joutunut suhteeseen, on se loputon suo. Vaikka ihminen kuinka yrittäisi niitä maksaa pois, tulee hänelle lopulta tulee stoppi ja ihminen luovuttaa ja antaa mennä kaikkien laskujen ulosottoon. Tämä on jopa velkaneuvonnastakin annettava neuvo, silloin olet täysin pohjalla. Velkaneuvonnassa tiedetään, että ihmisen on mahdoton pärjätä tuossa tilanteessa enää. Tuo tilanne voi tulla jopa yhden pikavippimaksun laiminlyömisestä.

 

Olisi todella hienoa jos näistä asioista keskusteltaisiin eduskunnassakin ja mitä näille voisi tehdä. Jos ihmisellä on peliongelma, niin silloin keinot on vähissä, mutta niitäkin olisi. Paljon on silti ihmisiä, jotka joutuvat kierteeseen äkillisen työttömyyden tai vaikka eron myötä ja heille pitäisi olla joku järki tässä perintätouhussa. Toivottavasti näistä perintäkuluista saataisiin nyt vaalien alla isompaakin puhetta, mahdotonta niitä ei ole kohtuullistaa! Moni välttelee töitäkin juurikin velkaantumisen vuoksi, joka voi olla ymmärrettävää, koska ei ole edes bussilippuihin varaa. Ihmisellä, jolla jää vaikka 200-300€ ulosoton jälkeen rahaa käteen, voi olla mahdoton lähteä töihin. Paljon on ihmisiä silti, jotka velat haluaisi äkkiä pois.

 

Nousisipa tämä asia jopa vaalikeskusteluksi jossakin välissä, 380.000 maksuhäiriömerkinnän saanutta äänestäjää kuuntelisi tästä käytävää keskustelua varmasti mielellään, eikä nämä 800.000 kiikun kaakun kädestä suuhun elävääkään asiaa jättäisi seuraamatta. Tämä on iso ongelma!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Viljo Asikainen

Eduskunta on tehnyt paljon - joskaan ei tarpeeksi - pikavippibisneksen suitsimiseksi, osittaiseksi tai täydeksi kieltämiseksi. Kuitenkin pitävä päätös puuttuu. Eduskunta s.o. poliittiset puolueet pyörittelevät asiaa ongelmat tunnustaen mutta pitäytyen vain kosmeettisessa retoriikassa.

Miksi näin. Siksi että pikavippibisneksen takana omistajana ja hyödynsaajana on maamme ruotsalainen raha, se sama joka perinteisesti hallitsee mm. panttilainaustoimintaa. Se sama joka pitää pihdeissään puolueitamme niiden puoluetalouden kautta. Yksittäiset poliitikot ja puolueiden puolue-elimetkin ovat valmiita tuomitsemaan ja estämään pikavippibisneksen, mutta sitten useimpien puolueiden johto saa puolueen talouskamreerilta kylmän viestin. Puolueen talous romahtaa jos jatkuva tukirahoitus ruotsalaisen rahan säätiöiltä lakkaa. Pikavippibisnes jatkuu.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Juu tiedän, että tähän on jo puututtu korkojen kanssa. Paljon olisi vielä tehtävää ja juurikin se, ettei ihminen pysty ottamaan kuukaudessa kauheita lainoja tuosta vain. Esimerkissä oli 50.000€ otettu kymmenistä firmoista lainaa.

Myös perintäyhtiöiden kulut ovat ihan järettömiä.
Haluaisin kyllä kuulla lisää tuosta sinun kuvailemasta ruotsalaisesta rahasta, aihe on itselle vähän outo.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

https://yle.fi/uutiset/3-10385517

Löytyi tälläinen. Olisi loistava idea. Ylivelkaantumisiin vakkuttaa myös jopa 100% kulut perinnässä pääomalle ja tämäkin pitää olla keskustelussa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Otsikon toiseen kysymykseen vastaus: Ovat, ainakin saaneet vaalirahaa.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Yksittäiset henkilötkö? Puoluetukea hyvinki voineet saada.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Bisneksessä ei mietitä uhreja. Valtiovallan pitisi silti miettiä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Yksinkertaisin ratkaisu olisi siirtää osa vastuusta luottofirmoille.

Käytännössä sitä, että jos ihminen todetaan maksukyvyttömäksi, kaikki korot, perintäkulut ja ulosottokulut pois, ja vaikka vuekö niin että pääomalle -2% negatiivinen korko.

Eli jos luototetaan vastuuttomasti (on jo nyt laitonta) niin siitä seuraisi luottotappiota. Tämä pakottaisi luoton myöntäjän toimimaan vastuullisesti.

Tietysti mitään ulosottoa ei tarvitse poistaa, eikä mitään muutakaan muutosta vaan sitten kun on ihminen maksukyvyttömässä ja kaikki realisoitu niin se alkaisi sitten syömään tuottoja.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Paras ratkaisu olisi kai laki henkilökohtaisesta konkurssista. Jos henkilö olisi mahdollista hakea henkilökohtaiseen konkurssiin, se pakottaisi vippifirmat arvioimaan jokaiseen henkilöön liittyvää riskiä erikseen. Kun lakiin kirjattaisiin julkiset velat, kuten verovelat, etuoikeutetuiksi, lisäisi se myös vippifirmojen riskiä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Verovelkojen etuoikeuttamisella ei saavuteta mitään. Nehän vanhenee muutenkin nopeasti ja velkojia pitää kohdella tasapuolisesti. Verottaja kerää rahaa myös niiltä mitkä sitä vippifirmaa pyörittää.

Tosin velkojien tasapuoliseen kohteluun liittyy vähän semmoinen, että ihmiset voivat pyörittää velkataloutta hyvinkin pitkään ja niin kauan kun on sitä maksukykyä niin voivat järjestellä mitä maksavat. Sitten kun homma niin sanotusti romahtaa että on selvää, että veloista ei selvitä niin velkojia pitää kohdella tasapuolisesti. Käytännössä se on sitä, että velallinen pyrkii maksamaan kalliit pikavipit enste pois ja verovelkoihin maksusuunnitelman mukaisesti niitä maksueriä.

Jos tuota velkahärdellin romahtamista on mahdollista estää pyörittämällä velkataloutta vuodesta toiseen niin eiköhän se verottaja ole se mille kuuluvia maksuja koitetaan väistää niin pitkälle kuin on juridisesti mahdollista, johtuen siitä että ne vanhenevat 5v kun muut velat 15v. JA homma kun romahtaa niin sitten käytännössä kaikki maksut samaan kasaan ja eräpäivän mukaan eri velkojille ja sitten kun menevät ulosottoon niin se vie sitten niitä.

Henkilökohtainen konkurssi voisi kyllä auttaa myös mutta tuo minun ehdotukseni pakottaa myös arvioimaan jokaisen riskiä, koska siitä tulee tappiota inflaation ja negatiivisen koron muodossa, kuin velkojen vanhentumisen seurauksena saamatta jäävät maksuerät mikäli henkilö ajautuu maksukyvyttömäksi.

Yleinen 70% korkokatto tms. ihan kaikille mahdollisille lainoille pitäisi olla myös kun ilmeisesti tuo prosenttilasku ei ihmisiltä onnistu niin ei voi olla mikään 100% tai 400%.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset