Pekka Hetta Totuuksien etsijä. Hieman liianki suoraan asiat kertova kirjoittaja.

Nesteen myymälä syyllistyi törkeään rasismiin.

Aluksi pahoittelut, koska video on katsottavissa vain Facebookissa. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2417352024957469&id=10000048...

 

Eli romani saapuu Nesteen myymälään, tarkemmin Neste K Kehä III- Kehäkessä myymälään. Hän on toisella kassalla pyytäen tankkauspaikkaa auki. Myyjä kieltäytyy ja sanoo hänelle, että mene muualle tankkaamaa. Kehoittaa menemään sellaiseen tankkauspaikkaan, jossa käy pankkikortti. Asiakkaalla on vain käteistä. Myyjä sanoo, että käteisellä toimiva tankkauspiste ei ole auki.

Yhtäkkiä joku sanoo takaa et hei, tankkasin siitä ja voisin maksaa sen. Myyjä ottaa kohteliaasti rahan vastaan. Romani ihmettelee käytöstä ja kysyy lopuksi onko syy siinä, että olen mustalainen ja et siksi aukaise tankkauspistettä. Myyjä vastaa; Näin valitettavasti on.

 

Onko tämä siis yleinen käytäntö Nesteen asemilla? Tämä on mielestäni jo törkeää rasismia. Ennakkoluuloja on ja osa varmasti aiheestakin, mutta voiko liikkeet alkaa sortamaan kaikkia, koska heillä on ennakkoluulot? Ei voi!! Jos tämä sama tapahtuisi esimerkiksi somalille tai irakilaiselle, niin väitän, että tästä keskusteltaisiin jo illan A-Studiossa. Toivottavasti myös tallainen rasismi otetaan nyt vakavasti

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Riippuu monesta tekijästä, onko tankkaaja jo entuudestaan myyjälle tuttu, siis onko aikaisemmin syyllistynyt bensa varkauteen. Näin äkkiseltään ajateltuna.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

-Johtuuko tämä siitä että olen mustalainen?
- Näin valitettavasti on.

Mitä monia tekijöitä Risto Laine näkee tässä?
Kuinkahan usein bensavaras käy kassalla pyytämässä että pumppu avataan ja tarjoaa maksua?

Käyttäjän isbergirob kuva
Iro B. Isberg

EI ETNISTÄ OHJETTA

Setelitankkaus

Lue maksuautomaatin ohjeet. Tarvittaessa voit valita jonkin muun kielen kuin suomen.
Jos käytössäsi on asemalle kelpaava kanta-asiakaskortti, syötä se kortinlukijaan. Automaatti ilmoittaa tällöin tunnistaneensa kanta-asiakkuuden.
Setelit tulee syöttää automaatin etupaneelissa esitetyn ohjeen suuntaisina. Ennen seteleiden syöttöä oio niissä mahdollisesti olevat taitokset, jottei automaatti palauta seteleitä, koska se on tulkinnut ne virheellisiksi. Automaatin näytöltä voit koko ajan seurata paljonko rahaa olet tankkausta varten syöttänyt.
Kun haluttu rahamäärä täyttyy, paina sen jälkeen setelikuittausnappia.
Valitse autosi edessä olevan mittarin numero.
Nosta haluamaasi polttoainetta vastaava tankkauspistooli telineestään ja työnnä pistoolin nokka autosi tankkausaukkoon.
Aloita tankkaus painamalla pistoolin liipaisin rauhallisesti pohjaan. Tankkauksen aikana anna pistoolin levätä tukevasti, mutta liipaisimen painamista lukuun ottamatta vapaana syvällä tankkausaukossa. Tarpeeton pistoolin kääntely saattaa turhaan laukaista mittarissa turvallisuussyistä olevan ylitäytön estoventtiilin ennen kuin tankki on täynnä. Tankin tultua täyteen, kuuluu pistoolista naksahdus, kun polttoaineen virtaus loppuu automaattisesti.
Nyt voit vapauttaa liipaisimen, ravistella pistoolin nokkaan jääneet polttoainepisarat tankkiin sekä palauttaa pistoolin takaisin telineeseen.
Mikäli haluat tankkauksestasi kuitin, sinun tulee painaa tankkauksen jälkeen automaatista sen mittarin valintanuppia, josta juuri tankkasit.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta Vastaus kommenttiin #13

Paljon paikkoja joihin ei käy setelit automaatteihin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kuten sanoin monia tekijöitä, annoin yhden ehdotuksen, myös sinun oli hyvä "johtuuko mustalaisuudesta".

"Kuinkahan usein bensavaras käy kassalla pyytämässä että pumppu avataan ja tarjoaa maksua?"

Pari kertaa olen paikan päällä nähnyt, jossa automaatilla on kaksi nappulaa (kortti, seteli) tai painamalla nappulaa (maksa kassaan). Tankaaja painoi viimeistä, tankkas ja häipyi. Ilmoitin molemmissa tapauksissa asemalle varkaan auton registeri numeron ja tuntomerkit. Valitettavasti olivat Romaneja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

”Elämä on matka. Pysähdy nauttimaan siitä.” lukee myyjän paidassa.

Mietelause sopii kohdennettuna sinänsä mainiosti jo vuosisatoja kiertelevään elämäntapaan sopeutuneille romaneille, jotka vierailevat asiakkaina kyseisellä huoltoasemalla.

Mutta onko teksti kokonaisuudessaan tulkittavissa törkeäksi rasismiksi vai pelkästään harmittomaksi piilorasistiseksi huumoriksi juuri tässä tapauksessa kun polttoaineen myynti ei natsaa romanin kanssa tämän toiveiden mukaisesti ?

Oikeuslaitos päättäköön tästäkin yksityiskohdasta tilanteessa, jossa pysähtyminen kyseiselle huoltoasemalle oli kaikkea muuta kuin nautinto kyseiselle romanille.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Oikeuslaitos? Mikä voisi olla tuomio? Elämässä sattuu kaikenlaista, oikeuslaitos selvittäköön rikoksia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tässä tapahtui ilmeinen rasistinen rikos, mikä ilmeni syrjintänä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Seurataan valtamediaa niin se ehkä joskus selviää.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #42

Mietin vaan onko lakia joka pakottaa myymään kelle tahansa,onko sellaista lakia joka pakottaa myymään bensa-asemalta bensaa kaikille halukkaille? Jos siellä romaneilla on tapana ehkä varastaa bensaa? Mistä sen tietää, jos kauppa ei myy minulle voinko haastaa kaupan oikeuteen, vai pitääkö olla romani että sen voi tehdä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onnistuit melkein pitämään normaalin agendasi piilossa ennenkuin lopussa se jälleen tuli: median puolueellisuus ja maahanmuuttajat. Siihen asti melkein luulin, että olet pyyteettömästi hyvällä asialla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Samaan kiinnitin huomiota. Tähänkin saatiin vihjaistua miten somaleja ja irakilaisia mediassa paapotaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

No, saatiinhan " islam" liitettyä Lauran graduhuijaukseenkin, joten ei tämä vielä ennätys ole.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Piti vähän naurahtaa Nikon kommentille.

Tietenkin media on puolueellinen, sehän on kaikkien nähtävissä. On vain kysymys siitä kuka sen tunnustaa kuka ei.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Totta, koska asia on näin Niko. Ei romaniväestön rasismista oikeasti puhuta yhtä vakavana kuin muiden.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

"Valtuutettu vertaa raportissaan selvityksen tuloksia aiempaan EU-tutkimukseen, jonka perusteella romanit kokevat Suomessa huomattavasti enemmän syrjintää kuin esimerkiksi somalialais- ja venäläistaustaiset."

Sitaatti kaiman antamasta linkistä.

Pekka Pylkkönen

No nyt kyllä kuulostaa melkoisen väritetyltä tapaukselta. Suomalaisessa sairaalassa syyttä suotta kurmootetaan romaneja niin että muksut menetetävät yöunensa? Jotain näyttöä on parempi löytyä ennenkuin tuon uskoo.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Kysehän ei ollut siitä onko artikkeli totta tai väritetty vai ei vaan Hetan väitteestä, että romanien kokemasta syrjinnästä ei puhuta "yhtä vakavana" siinä kuin somalien ja irakilaisten kokema syrjintä olisi -muka- heti A-talkissa.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio Vastaus kommenttiin #14

No tuota, en ole kyllä törmännyt volyymiltään vastaavankaltaiseen uutisointiin viime vuosina. Vertauskohtna siis maahanmuuttajat.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #15

No tuota, kun et ole törmännyt niin se on varmaan totta.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio Vastaus kommenttiin #17

Joo. Sen voin sanoa että tähän Huhtasaaren juttuun EN ole voinut olla törmäämättä. Se kertoo paljon. Huhtasaaren blogista ja häntä käsittelevistä monista blogeista ja YLE:n pääuutislähetyksestä voi kuulla ja lukea, että moni ei vain ole törmännyt vaan nimenomaan halunnut törmätä. Eikä niitä ole vähän.

Kalle Penttinen

Pekka Hetta: Milloin viimeksi olet ollut huolissasi tai kirjoittanut muiden kokemasta rasismista?

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Edellinen blogi ja tais olla sitäki edellinen. Kuinka niin?

Pekka Pylkkönen

Eipä tuota tartte puolustella. Jos Neste haluaa juoksutankkaajista eroon, sillä on tuhat ja yksi tapaa tehdä se syrjimättömästi.

Videossa eniten silmään pistää se että jos myyjä (tai myymäläohjeistus?) On syrjivä, olisi luullut että edes kommunikaatio asiakkaiden kanssa olisi niin hyvin suunniteltu että tuo ei olisi käräjillä ihan läpihuutojuttu. Luulisi jokaisen myyjän ja myymäläpäällikön jo tietävän että tuolla kevenee vain oma lompakko.

Janne Mölkänen

Kai luit tuon jutun loppuun asti ajatuksella? Siis myyjä ei avannut edes automaattipistettä johon olisi voinut syöttää käteistä ja jolloin olisi voinut tankata syötetyn rahan verran.... Joko tässä haisee rasisti tai sitten pojan kolliaiset ovat kerran ottaneet juoksutankkaukset... siinä ymmärtäisin kassan nihkeyden... Mutta jutusta ei tullut ilmi se.. joten...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On tullut oltu kuus vuotta Esson yömyyjänä aikanaan, ja täytyy sanoa, että aika pienet murheet olis romaneista, kyllä ne suurimmat taistelut käytiin ihan vitivalkoisten narkkareiden ja juoppojen kanssa.

Oli niitä romaneja, jota kyllä olivat pahoilla teillä, mutta niiden kanssa sai asiat juteltua puhki, ja lopulta niistä tuli ihan maksavia kanta-asiakkaita.

Vaan koitappa keskustella narkkarin tai tavallisen juopon kanssa, joka ei ole päässyt saatille, vaikka yritys on ollut kova, niihin ei puhe tehoa, ainoastaan pippurisumute. :)

Tällä Essolla ei mittareita avattu yöaikaan kenellekään muille kuin taksikuskeille, muut saivat käydä automaatilla.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Tämä on varmasti täysin totta. Jos tässä olisi ollut syynä häiriökäyttäytyminen tms.niin ymmärtäisin. Mutta se, että jotku saa tankata ja toiset ei pelkän etnisyyden vuoksi on mielestäni täydellistä rasismia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

sai hän tankata vai kiellettiinkö häneltä se kokonaan?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #26

Sai luvan tankata kun jätti pari seteliä pantiksi.

P.S. Luottamuksen osoituksena myyjä ei tutkinut setelien aitoutta.

Käyttäjän StacyPullasorsa kuva
Stacy Siivonen

Jäämme odottamaan Nesteen kannanottoa kyseiseen tapahtumaan. Törkeältä tuo kyllä vaikuttaa.

Käyttäjän janneaikio kuva
Janne Aikio

Ei ole kunniaksi nykyaikamme sivistyneelle ihmiselle elää syrjintäkulttuurisessa dissonanssissa. Pitää meteliä maahanmuuttajien kokemasta syrjimisestä ja rasismista ja samaan aikaan sorkkia/mustamaalata perussuomalaisia kaikin mahdollisin keinoin, ja vielä suosia tai suhtautua välinpitämättömästi tai katsoa sormien läpi tiettyjä kansallisuuksia vastaan harjoitettua syrjintää.

En pidä tällaisia ihmisiä rehellisenä. Sittemminkin kun niin ylistetään oikeudenmukaisuutta, puolueettomuutta ja asiallista, jopa tieteellisen tarkkaa asioiden käsittelytapaa. Median ja sitä kannattavan kansanosan metelöinti edustaa kaksinaismoralismia. Älyllistä jakomielitautia suorastaan.

Asiaa pahentaa vielä se, että sitä harjoittavat tahot eivät kannanotoistaan päätellen edes tunnista tekemisiään. Toinen vaihtoehto ei mairittele sekään; siis vaihtoehto että he tunnistavat, mutta poliittisaatteellisista syistä eivät suostu sitä tekemään, koska mediakentällä on kyse puhtaasti valtapelistä. Kolmas vaihtoehto on edellistä pahempi: Ihmisten, kuten journalistien ymmärrys ei riitä huomaamaan asiantilaa.

Käyttäjän KaisaLipponen kuva
Kaisa Lipponen

Hei Pekka! Olen Nesteen viestintäjohtaja Kaisa Lipponen. Nesteen arvojen ja toimintaperiaatteiden mukaista on kohdella kaikkia asiakkaita tasa-arvoisesti. Tässä emme videon mukaan onnistuneet. Otimme välittömästi yhteyttä kyseisen Neste K -aseman kauppiaaseen. Tilanne selvitetään henkilöstön kanssa ja henkilöstöä ohjeistetaan tarkemmin asiakaspalvelutilanteisiin. Olemme myös esittäneet asiakkaalle pahoittelumme Facebookissa ja pyytäneet häntä ottamaan meihin yhteyttä esittääksemme anteeksipyyntömme.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Hienoa toimintaa. En itse henkilökohtaisesti usko, että tämä yleinen käytäntö olisikaan asemillanne.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Neste näyttää mallia kriisiviestinnästä. Näin se nykyään hoituu vaikka viikonloppuna.
Ottakaa perussuomalaiset mallia. Syytä olisi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Esa,

Oletko aivan varma, ettei Kaisa Lipponen ole harjauksenkestävä perussuomalainen ?

P.S. Mallia voivat ottaa kaikki some-aikamme viestintäjohtajat.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #35

Ei hän voi olla Nesteen viestintäjohtajaksi tekeytynyt perussuomalainen. Hänhän kykeni kirjoittamaan hyvää suomea. Lisäksi hän pystyi kirjoittamaan monta virkettä syyttämättä maahanmuuttajia, Yleä tai vihervasemmistoa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #37

Voihan kommentti olla plagiaatti Nesteen viestinnästä edellisessä vastaavassa tapauksessa.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Ei ole mitään aihetta ottaa mallia Nesteen pahoitteluviestistä.
Mutta se on jännä et samat naamat ne saa aina tuon persuvihansa tuotua esiin. Aika naurettavia kommentteja, mutta mitä muuta olisimme voineet odottaakkaan?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #45

Siellähän ovat perussuomalaisten kannattajat Facessa ja puolueen sivujen keskusteluketjuissa kyselleet kriisiviestinnän perään heti tämän viimeisimmän jupakan alettua. Meni pari päivää ilman mitään reaktiota. Putkonen syö nakkia mökillään?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tässä emme videon mukaan onnistuneet."

Kriisiviestinnän ihan perusalkeita on että jos on aihetta pyytää anteeksi, sen pitää olla vilpitön. Failed.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Aika selvä ja oikeaan osoitteeseen tähtäävä suunnitelma kuitenkin on: ”Olemme myös esittäneet asiakkaalle pahoittelumme Facebookissa ja pyytäneet häntä ottamaan meihin yhteyttä esittääksemme anteeksipyyntömme.”

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos suoritus ei ollutkaan Jannen mielestä täydellinen, niin olihan se sentään minun suositusteni arvoinen. Ajattelepa omalle kohdallesi: olisi viikonloppu ja olisit nesteessä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

jos siellä on varastanut viime aikoina samanväriset/näköiset tyypit bensaa. niin minusta hänellä on mahdollisuus sulkea käteismyynti.. hänen näköistensä takia..

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Suljetaanko kaikilta se sitten? Kyllä kaikenlaiset venkulat niitä bensoja vie. Myyjän aseenteellisuus ei ollut tilanteessa sellaista, mitä asiakaspalvelijalta vaaditaan.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

älä ymmärrä väärin.. mut sanotaan että jos mopojengiläiset (nahkatakkiset siis tyypillisen näköiset) varastaisivat bensaa vaikka kk sisällä 3 kertaa. Niin kyllä minä sallisin yritykseni myyjän olla varovaisempi noiden kanssa. ja "syrjiä" heitä!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ikävä tapaus. Saattaa kuitenkin johtaa parempaan tulevaisuuteen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jenkeissä yleensä maksetaan ensin kassalle tietty summa ja sen summan edestä avataan vasta tankki tankkausta varten. Siis silloin, kun ei makseta kortilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset