Pekka Hetta Totuuksien etsijä. Hieman liianki suoraan asiat kertova kirjoittaja.

Natsi-, rasisti-, persu- ja kielirasimikortit jyllää. Hiljentyäkö pitäisi?

  • Yleinen kortti.
    Yleinen kortti.

Kaikki alkoi, kun tein pari blogia, koska tunsin, että tämä saamelaisten pilkkaaminen alkoi mennä jo yli. Mutta kappas, tämä kääntyikin täysin mua vastaan. Omat koirat purevat, koska tuon ilmi myös ikävempää asiaa, varsinki Inarista päin. Twitterissä on alettu nyt haukkumaan jo mua, kun tongin saamelaisten hyvinvointi asiaa ja tuon samalla ilmi, että enhän ymmärrä enää saamenkielestäkään mitään. Blogit ja twiittaukset ovat siis onnistuneet.

 

Tuo kieliasia on siellä rasismina esiintyvä pahe ja sen asian haluan korjauttaa. Siellä on haukuttu myös Sebastian Tynkkystä olioksi ivallisesti. Myös hänen seksuaalisesta suuntautumisesta ilkuttiin. Myös Inka Kangasniemi on saanut paskaa päällensä. Alkaakohan siima kiristyä? Tämä kaikki vain siksi, koska kaikki ei ole meidän kanssa samaa mieltä. Liekkö pelottaa asioiden julkitulokin?

 

Olenko näiden saamelaisten mielestä kykenemätön hoitamaan asioita sen vuoksi, että sisäisen rasismin vuoksi en voi olla rehellinen saamelaisuudestani, vaan kielen menetys pitäisi piilottaa? #kielirasismi

 

Tämän porukan rasismi ja sorto kohdistuu juurikin omaan porukkaan ja mukana on henkilöitä, jotka ovat päättämässä meidän saamelaisten asioista.

Ehkä pelko sisäisen rasismin julkitulosta aiheuttaa persukortin, natsileiman, rasistileiman, lantalaisleiman ja tietenki kielettömyyskortin heiluttamisen.

Kun saamelaiskäräjälakityöryhmän muistio tulee julki, toivon, että päättäjät ovat valppaina tutustumaan saamelaisyhteisön sisällä vallitsevaan tilanteeseen. On aika ottaa poroa sarvista nyt kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Sori että en ymmärrä sinua nyt? Miksi tää kiukuttelu jostain heinämäestä jota suurinpiirtein koko kansa ei ole edes nähnyt?

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Sori kun en ymmärtä sua? Missä näät viittauksen Heinämäkeen?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ainakin minä koen, että loputkin sananvapaudestani on nyt viety, kun Heinämäki ohjelman uusinnat siirtyvät YLE areenaan. On se kyllä vaan surkeaa olla lihaa syövä valkoinen heteromies. Meillä ei ole mitään oikeuksia, Lastenohjelmatkin pitää katsoa areenasta.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ylen areenaa ei taida pystyä katsomaan muuten kuin netin kautta. Miksi ylen pakkoveroa maksavien perheiden pitäisi hommata se netti jos haluaa veroilleen vastinetta?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #11

En ainakaan itse hankkisi nettiä pelkästään ylen takia, hankkisitko sinä?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Heinämäestä on luontevaa siirtyä itse asiaan, eli saamelaisuuden syvimpiin syövereihin.

Seuratkaapa hetki Saamenkieliset tv-uutiset Oddasat YLE TV1. Henkilökohtaisesti olen lopettanut kyseiseten saamenkielisten uutisten seuraamisen, pelkkää valitusta.

Saamelaiskäräjillä näyttää vaikuttavan muutama mahtisuku, samoin politiikassa, yrittämisessä, ja taloudessa yleensä.

Jos kiinnostaa, kannatta lukea miten saamelaisuus määritellään Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.

https://faktalavvu.net/2018/02/07/pieni-opas-saame...

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Hienoa Ari että olet itse aiheessa nyt. Taidat tietää asioista sieltä perukoilta?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #8

Tulihan siellä oltua 1980 luvun alusta jonkin matkaa eteenpäin, työ opettaa katsomaan asioita.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

ehkäpä tästä kohusta koituu teille samelaisille ja meilla muille jotka ovat samaa mieltä jotain hyvää. voitte tuoda julkisuuteen miten teillä ilkutaan/syytellään/haukutaan toisia jne.
Julkisuudesta kun edelleen saa sen kuvan mitä media kirjoittaa. Joten on hyvä jos alat paljastamaan miten siellä käyttäydytään.. Ei Saamelaise olekkaan niin siivo suita ja hyvin käyttäytyviä kuin teidän isoimmat nimet median tuella näyttäytyy..

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jatkakaa nyt seuraavakin viikko tätä asiaa...

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Juu tällä ei nyt ollu tarkoitus sotkea mitenkään Heinämäkegatea tähän. Nyt vaan jo hiukan avasin tätä asiaa, mikä on ihan varmasti suurilta osin pimennossa, myös minulta moni on pimennossa, koska en siellä toimi. Silti tiedän paljon Inarin asioita, itsehän olen Vuotson saamelaisten kanssa tekemisissä ja siellä ei ole mitään ongelmaa. Siellä on ihania ihmisiä ollut aina. Itse pääkallopaikalla nyt tuntuu joillakin olevan vaan hirveä hinku saada omaa asiaa tungettua joka paikkaan ja sortaa ns.ei saamelaisia, jotka itseasissa niitä voi olla. Tää on hankala selittää ihmisille, jotka eivät tiedä kulttuurista tai ylipäätänsä mikä siellä Inarissa on ollut ongelma. Mielestäni siellä ei kohella ihmisiä tasa-arvoisesti, vaan tietyt suvut/henkilöt mellastavat siellä. Olisi kiva jos kaikki saamelaiset vetäisivät yhtä köyttä ja hyväksyisivät myös ne yhteisöön,jotka niiden mielestä eivät ole kolttasaamelaisia tai ylipäätänsä täysin saamelaisia. Myös kielirasismi jyllää, esimerkiksi luottamusmiesvalinnoissa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Tuo vaan näitä asioita ilmi myös meille.. kiva tietää ettei sielläkään kaikki ole niin hyvin kun annetaan ilmi.. eikä aina se Ei saamelainen Suomalainen ole se sortaja/kiusaaja.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Juu tuon. Luulen, että moniakaan ei silti kiinnosta itse aihe hirveästi kommentoida jne.koska ei oikeasti tiedetä asioista. Mäkään en tiedä kaikesta, mutta sanotaanko et minulla löytyy hyvät tietolähteet. Kysyjä ei tieltä eksy. Jos joku on erimieltä näistä asioista, niin uskosin, että hän ne tulis myös julkisesti kertomaan.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ei-saamelaiset ovat Lantalaisia, jotain sitä itsekkin "etelän harakkana" on oppinut ;D. Itselläni on muuten Vuotsossa myös tuttuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset