Pekka Hetta Totuuksien etsijä. Hieman liianki suoraan asiat kertova kirjoittaja.

Hallitus on tuhonnut viimeisetkin aivosolunsa.

  • Hallitus on tuhonnut viimeisetkin aivosolunsa.
  • Hallitus on tuhonnut viimeisetkin aivosolunsa.

Hallitus on kyllä naurettavuudessaan nyt lähellä huippua. He ovat kunnon hölmöläisjoukko! Voivatko he oikeasti olla näin tyhmiä? He ovat kaikessa hiljasuudessa pohtineet työttömille uutta typerää rangaistusta. Nyt he ovat menneet typeryydellään vielä pidemmälle, nimittäin he aikovat uudella lakiesityksellään ruuhkauttaa koko työnhakujärjestelmän. Tässä linkki asiaan.

 

https://www.aamulehti.fi/uutiset/tyoministeri-jari-lindstrom-vahvistaa-l...

 

Jos tälläinen esitys menisi läpi, niin seuraukset olisivat katastrofaaliset. Miettikääpä esimerkiksi Oulun kokoisessa kaupungissa, täällä tulisi 60.000 työnhakua kuukaudessa firmoille ja esimerkiksi Helsingissä 165.000. Tässä vain ne pakolliset työnhaut, lisäksi tottakai omatoimiset haut päälle työllistyneiltä, työttömiltä tai opiskelijoilta. Miettikääpä miten se homma hoidettaisiin? Jokainen virasto ja työpaikka olisi kaaoksessa. Miettikääpä paljonko niitä hakemuksia tulisi isoille firmoille ja miten sieltä enää kukaan mitään oikeasti motivoitunutta työntekijää löytäis? Kuka ne siellä työpaikalla edes kävis läpi?

Tämä esitys on haitallinen niin työttömälle kuin myös työnantajalle. Työnantaja joutuu myös pelinappulaksi tässä, koska hänen resussinsa eivät enää riitä rekrytointiin.

 

Vaikka tämä kestäisikin vain kolme kuukautta kerralla per henkilö, niin tällä olisi tottakai vuoden kestävä jatkumo aina. Nuo luvut toki pienenisivät. Onko tuolla päättävissä elimissä yhtään järenhiventäkään enää, vai onko tarkoitus vain sortaa köyhia tavalla tai toisella??

Tätä esitystä jos vähän rukattas niin tästä voisi saada toimivan. Nyt tämä on täysi fiasko, kuten koko Sipilän hallituskin. Jos tämä kohdennettaisiin pitkäaikaistyöttömiin ja vielä muutenkin rukattaisiin asiaa niin voisi olla hyväkin, mutta tälläsenä tämä tuo vain pakkotyötä ja piilotyöpaikkoja. Samoten isot firmat alkaisivat hakemaan vain sisäisesti, koska hakemusrumba olisi mieletön, pienet taas hakisivat piilossa.

Mainittakoon vielä yksi asia, en tehnyt tätä itseni takia, nimittäin en ole ikinä ollut pelkällä työttömyyspäivärahalla vielä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Hallitus on ampunut täysosuman omaan jalkaansa.

Mikä on tietysti hyvä asia.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Ehkä sanonta siitä, että reestä pudonnut näkee selvemmin, mihin reki on menossa. Tien pientareelle pudonnut on tietysti työtön. Hallitus ynnä selvitysmiehet ja -naiset viilettävät reen kyydissä tukat hulmuten kohti uusia älyttömyyksiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Nyt oli ihan pakko suositella persun blogia. Voisi jopa kuvitella, että hallituksessa ja ministeriössä toimitaan järkeä vailla.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Voi kiitos kohteliaisuudesta:DD
Onhan tämä lakiesitys aivan fiasko...

Pekka Pylkkönen

Mitä arvelet, kuinka monta hakemusta viikossa työtön tyypillisesti tällä hetkellä lähettää?

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Hankala sanoa. Niin tapauskohtaista...Ehkä 15% lähettää kuussa just ton 4

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

#7
Jos se määrä todella olisi noin pieni, niin sittenhän tuolla esityksellä olisi edes joku peruste.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta Vastaus kommenttiin #8

Miten tollanen olisi peruste? Eihän mikään yritys kestäisi tota enempää hakemuksia työttömiltä, kun miettii et niitä tulee myös muilta.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #9

#9
No koska sitä työtähän ei saa kuin hakemalla, niin tietenkin olisi parempi pistää ihmiset tehtailemaan hakemuksia, mikäli eivät siihen oma-aloitteisesti ryhtyisi.

Mutta itsehän siis uskon, että valtaosa työttömistä hakee (keskimäärin) ainakin yhtä työtä viikossa, eikä tuo kiintiö olisi heille varsinaisesti ongelma (niin kuin Matti Ahlstedt alla toteaa). Ongelma olisi, kun joissain tapauksissa jotkut alkaisivat tehdä väkisiä lällärihakemuksia avoimiin paikkoihin vain saadakseen sitä tukea. Tämä nostaisi joidenkin yritysten kynnystä laittaa paikkojaan avoimeen hakuun, jolloin niitä täytettäisiin muita reittejä pitkin. Toinen asia, mikä minua epäilyttää on, että kuka nämä kaikki työttömien tekemät haunseurantaraportit siten lukisi? No vähenisihän se työttömyys ainakin parilla hengellä, jos TE-keskuksiin palkattaisiin pari kaveria näitä hakemusten tehtailuja valvomaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

Samaa mieltä, iso osa työttömistä varmasti täyttää tuon ehdon kepeästi jo nyt. Työn saannin kannalta ongelma on se että niitä kirjallisia hakemuksia lähetellään lähinnä avoimiin hakuihin. Näissä kilpailu on niin kovaa että jokainen voi odottaa jäävänsä ilman töitä.

Homma pitäisi ajatella ihan uudestaan. Voi vaikka käydä varamiespalvelusta kysymässä että miten ne löytävät töitä kenelle tahansa ja työkkäri ei juuri kellekään?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #9

Käytännössä tuo viikottainen työnhaku karenssiuhalla tekee sen, että postirobotit spämmää rekrylaatikoita CV:illä. Peräkorvan tääkärin töihinkin on hakijoita tuhansia ja se on se ja sama mitkä pätevyydet on hakijalla. Hakija voi laittaa että "olen jokapaikan höylä" ja se on rekryvastaavan tehtävä käydä ne läpi ja deletoida.

Työttömälle se on tuossa kohtaa se ja sama mihin hakee kunhan saa automatisoitua kun ei sitä sähköpostitulvaa mikään tule lukemaan ja pakko jäädä kirjallinen merkintä ettei tule karenssia.

Saapa nähdä miten ne työpaikat täytetään jatkossa, siirtyyköhän rekryäminen pubeihin?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #21

Tätä on käsittääkseni tapahtunut jo nyt. Jotkut työnhakijat joutuvat jo nyt hakemaan töitä joihin heillä ei ole pätevyyttä. Jos et hae niin tukia leikataan.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

2017 olin 6kk työttömänä, hain jokaiseen paikkaan johon uskoin oman osaamiseni riittävän, isoin kriteeri oli kattaako palkka elämiseni kulut joihin myös kuuluu työssäkäymisestä aiheutuvat kulut. Hakemuksia tuli tehtyä yhteensä 33 kappaletta tuona aikana.

Hakujen tahti ei todellakaan ollut tasainen, saattoi mennä lähemmäs parikin kuukautta kun ei yksinkertaisesti ollut minne hakea. Olisin tietty voinut ajankuluksi kirjoittaa hakemuksia lääkärien yms. paikkoihin joihin en omaa edellytyksiä työllistyä, mutta en halua tehdä kiusaa.

Jokainen joka oikeasti haluaa tehdä työtä paremman elämänlaadun eteen niin hakevat työtä aktiivisesti ilman mitään aktivointia. Voimaan tullut laki rankaisee vaikka hakisit miten aktiivisesti tahansa työllistymättä. Suunniteltu laki typeryydessään hankaloittaa työllistymistä.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Kun tuota mallia keväällä käsiteltiin, niin työnantajat antoivat sille laimean vastaanoton hakemustulvien pelossa. Tuskin täällä juuri muuta saavutetaan,kuin että yhä useampi julkisesti haettavissa oleva paikka muuttuu piilotyöpaikaksi.

http://www.iltalehti.fi/tyoelama/20170503220011952...

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pitäisiköhän hallituksen kieltää piilotyöt ja kaikki mahdolliset rekrytoinnit muuten kuin TE-toimiston kautta. Työsopimukset laittomaksi jos siinä ei ole TE-toimisto välissä, eli kaikki työpaikat samaan järjestelmään.

Hienosti pysähtyisi työllisyyskehitys kuin seinään kun järjestelmä olisi täysin tukossa.

Mutta näinhän sen PITÄISI olla koska tarkoitus oli tehdä painetta TE-toimistoille myös. Nyt se ei toteudu joten hallitus puhuu pa5kaa.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Mielestäni tämä voisi toimia pitkäaikaistyöttömillä. Silloinkin pitkäaikaistyöttömäksi tulisi laskea kaikki yli kaksi vuotta työttömänä olleet. Silloin saataisiin tämä asia juurikin kohdennettua oikeisiin ihmisiin, eikä turhaan rangaistais heitä, jotka jo töitä hakevat muutenkin. Toki yli kaksi vuotta työttömänä ollut on voinut olla aktiivinen hakija, mutta tavoittelee kuuta taivaalta.
Neljä hakemusta kuukauteen voisi nippanappa silloin toimia, mutta lähtisin kahdella liikkeelle.

Pekka Pylkkönen

Pakkohakemuksia tehokkaampaa olisi saada firmat ja työttömät kohtaamaan kasvotusten. Jotain rekrytapahtumia kerran viikkoon jossain rennossa kahvilassa ja työkkäri tarjoaa työnantajille ja -hakijoille pullakahvit. Työttömille osallistumispakko kerran viikkoon mutta kenenkään kanssa ei ole pakko jutella jos ei halua.

Niin ja paikalle älylaitekielto.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pakkohakemuksia tehokkaampaa olisi saada firmat ja työttömät kohtaamaan kasvotusten."

Mitä merkitystä tällä on kun työpaikkoja ei ole?

Pekka Pylkkönen

Yritäpä löytää Suomesta web-devaajaa, Android-koodaria tai vaikka vastaavaa mestaria. Tai ylipäätään ketään mihinkään viikon Duuniin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli mestaria haetaan niin eihän näitä viikon Duuniin haeta. Siwan kassoja tai juoksupoikia voidaan palkata pätkätöihin mutta miksi mestarit siihen suostuisivat?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä niille ihan vakipaikat on tarjolla. Ja pelkästään Android-devaajia puuttuu Suomesta tällä hetkellä 10.000. Sen verran alan yritykset työllistäisivät nyt lisää. Nuo ovat vielä keskimäärin varsin korkean tuottavuuden duuneja.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

"Kyllä niille ihan vakipaikat on tarjolla. Ja pelkästään Android-devaajia puuttuu Suomesta tällä hetkellä 10.000."

Pelkästään Nokialta sai potkut yli 20 000 dehäviäjää, mitä näille kävi? Mitä sitten kun sinun dekoodajasi muuttaa koodia?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #19

Varmaan palkkatöissä suomessa tai ulkomailla, osa perustanut startuppia, muutama rahakasan päällä downshiftailemassa.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #18

"Android-devaajia puuttuu Suomesta tällä hetkellä 10.000."

Muahaha!

Terveisin,
Devaaja

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Viikko? Eihän siinä ole mitään järkeä. Palkkaa vakituinen tai osta palveluna.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Miksei siinä ole järkeä? Jos tarve olisi viikon suurille ja kortistosta löytyy sopiva työtön, miksi homma silti kusee? Tuntipalkka on varsin hyväkin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #26

Vaikka siksi kun melkein kaikille on vakituinen työ ja viikko on niin lyhyt aika, että ei sen takia mihinkään Ouluun mennä vaan tehdään etänä.

Paitsi että viikko turhan lyhyt aika, että jos on työtön niin joutuisi vääntämään byrokratian kanssa kun työ loppuu. 2vko on siltä osin minimi.

Sen lisäksi ohjelmistohommissa aika-arviot on herkästi reippaasti alimitoitettuja. Puuttuu esimerkiksi olennaisia asioita mitä pitäisi olla hoidettuna ennen työn aloittamista, kuten infra tekemiselle (buildserver, project setup, koodin analysoijat, kaikki frameworkit, palvelin asennukset jne.) tai määrittely. Itseasiassa todellinen aika on aika tavallisesti melkein missä tahansa 4x suurempi kuin miltä se näyttää.

Yksi laskentakaava menee niin, että jos juosten kusemalla saa jotain tehtyä niin sen tekeminen oikein, että olisi ns. tuotteistettu ja dokumentoitu, tekisi 3x enemmän työtä. Sitten jos tekee peruskomponenttia mitä käytetään muualla koodissa ja pitäisi huomioida enemmän ja olla järkevää API:a, voi kerroin olla tuohon vielä 3x. Sitten jos halutaan nostaa laatuvaatimuksia että pitäisi olla ~bugiton niin aikaa vielä 2x lisää.

Että riippuu siis täysin mitä nyt haetaan mutta kun ne määrittelyt tuppaa muuttumaan, toimintoja pitää aika ajoin lisätä, koodi tarvitsee ylläpitoa kun kaikki muuttuu ympärillä, teknisen velan hoitaminen ja jne. niin ohjelmistokehitys on helposti nähtävissä jatkuvaksi kulueräksi. Yleensä palkataan kehittäjä joka vie asioita eteenpäin kuukaudesta toiseen ja homma jatkuu firman kasvun myötä. Tai jos on joku kuppainen ja kituva startup niin homma jatkuu niin pitkään kuin rahat riittää.

Sitten jos asioiden vienti eteenpäin lopetetaan niin ohjelmahan alkaa näivettymään, mädäntyen vähitellen kelvottomaksijoka lakkaa toimimasta ja pelkästään toimimaan saaminen voi vaatia paljonkin työtä. Teknisen velan käsite olisi hyvä hahmoittaa.

Joku "viikon pikku homma" kuullostaa usein sellaiselta että hälytyskellot soi, että onko siellä taas joku 15v vanha pa5katunkio mille ei ole tehty muuta kuin joku välttämättömyys että just pysynyt toiminnassa mitä nyt tietoturvareikiä täynnä ja kaikki jotain käsittämättöntä sotkua josta pitäisi tehdä joku osa siitä uusiksi.

Sellaisiin koskeminen on aika vastenmielistä ja sitten saa kuulla valitusta ja huutamista miksi ei viikko riitä siihen "pikku hommaan" kun sen "pikku homman" tekemisen edellytyksenä on vaikka purkaa koko pa5ka ja sitten aletaan kostoksi panttaamaan työtodistusten tekemistä ja muuta vastaavaa.

Teknisen velan käsite olisi hyvä hahmoittaa. Ja sekin että siihen on ihan hyvä syy miksi mikä tahansa 12v ikäinen sovellus pitäisi surutta kirjoittaa uusiksi vaikka se toimisi ja siihen olisi investoitu miljoona.

Koodin tekeminen on kuin puutarhan hoitoa, semmoista jatkuvaa paimentamista ja siivoamista. Ja jokainen koodirivi oikeastaan tekee velkaa mikä näkyy ylläpitokulujen kasvuna. Minkä tahansa muutoksen tekeminen äkkiä käy hitaaksi ja kalliiksi ja bugeja alkaa tulla kun velkaa ei hoideta.

Mutta tuo asiahan on suomessa useinkin tosi surkeasti ymmärretty, että vanhoista pa5koista pidetään kiinni kynsin ja hampain vaikka ne pitäisi uusia kun se on halvempaa ja sitten kitsastellaan vielä siinä teknisen velan hoidossa.

Marko Parkkola

Minulla on kokemusta rekrysovellusten ohjelmoinnista. Voin pientä rahaa vastaan (olen ammattilainen, en koodaa ilmaiseksi) tehdä sovelluksen, joka kollaa rekryjä läpi ja lähettää hakemuksia niin monta kappaletta viikossa kuin halutaan. Siihen voisi integroida myös liittymän TE-keskusta varten, jolla työtön lähettäisi työnhakutodistuksensa. Kaikki automaattisesti!

Samalla voin muuttaa rekrysovellusta niin, että se tiputtaa automaattisesti pois nämä automaattisesti lähetetyt hakemukset.

Miltä kuulostaisi?

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Mikä ettei. Tuohan olisi sitä paljon kohkattua digitalisaatiota ja ennen kaikkea lisäisi työtehoa ja lisäksi työnhaun tehoa! Vakavammin ottaen, olemme menossa kohti henkistä neuvostoliittoa mitä tulee byrokratiaan ja kyykytykseen.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Hakemusten lähettäminen kärsisi rajun inflaation. Menisi ihan pelleilyksi, minkä takia yritykset eivät uskaltaisi hevillä työpaikkailmoituksia julkaista. Rekrytointikonsulteilla ja headhuntereilla koittaisi kissanpäivät. Kaiken tasoisiin tehtäviin saatettaisiin soveltaa hiljaista hakua.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Niimpä. Kuka hullu haluaisi firmallee kuukaudessa tuhansia turhia hakemuksia, jotka pitäisi kuitenkin käydä läpi?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuohon se menee ihan väistämättä. Ja jos yritykset ei työpaikkailmoituksia julkaise niin ainahan ne voi lähettää suoraan julkisen hallinnon posteihin tai vaikka Sipilälle.

Koko homma tosiaankin menettää merkityksen että sen ainoa merkitys on työttömälle on se, että saadaan kätevästi kirjallista logia työnhauista millä osoittaa aktiivisuuden. Se ja sama mihin hakee kunhan vain joka viikko lähtee se posti koska muuten menee toimeentulo.

Työnhaku pitäisi sitten järjestää muilla tavoilla tuon lisäksi.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Tässä alkaa näkyä taas se Sipilän ja Orpon halu pudottaa pois persut hallituksesta.

Persut/ Halla-aho eivät olisi olleet missään tapauksessa mukana tällaisissa toilauksissa. Mutta sinisten on pakko ja tämän tietäen Keskusta ja Kokoomus tekevät tällaista.

Oksettaa tuo Sinisen Tulevaisuuden ministerien hlökohtaisten etujen tavoittelu. Ryhdistäydy edes kerran Soini!

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Ei varmasti olisi Halla-Ahon johtamana tälläsessä mukana. Soinin ollessa johdossa oli kaikki mahdollista...

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Meikän mielestä tää juttu olis hyvä jos tää toteutettaisiin näin;

-pitkäaikaistyötön olisi yli 2 vuotta työttömänä ollut.( nykyisin on vuosi rajana)
-Tämä kohdennettaisiin vain pitkäaikaistyöttömiin. Heitä on nyt n.100.000 vähemmän kuin työttömiä, eli n.90.000. Jos raja nostettaisiin kahteen vuoteen, luku pienenisi huomattavasti vielä. Juurikin näille lorvailijoille tämä laki olisi suunnattu.
-Pitkäaikaistyötön joutuisi hakemaan 2 kertaa kuussa töihin ja ilmoittamaan työkkäriin haetuista töistä, jotta voitaisiin halutessa seurata, että hakeeko joku kouluttamaton tahalleen ylikoulutettuja paikkoja vain.
-Mikäli selvää tahallisuutta haussa olis, tulis jonkunlainen karenssi. Viikko tai kaks aluksi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Semmoinen juttu vaan että vain muutama ammatti on reguloitu niin, että oikeasti pitää lain puolesta ollu tietty pätevyys.

Just joku lääkäri, asianajaja ja jne.

Ainahan niissä ilmoituksissa saa esittää toiveita mutta niillä ei ole tosiasiassa mitään merkitystä. Se on työnantajan ja työnhakijan välinen asia.

Sitä voi laittaa ilmoituksen oheen, että voi suorittaa täydennyskoulutusta jossain kohtaa jos sille tulee tarvetta.

Tutkinnot ei useinkaan kerro mikä se osaaminen ja kyvykkyys siihen työtehtävään on. Kyse on siitä, että hakeeko töihin jota pystyy tekemään vai eikö pysty.

Kyllä minä tiedän että en osaa arabian kieltä. Siivoajana olisin myös liian hidas vaikka muuten saisin puhdasta. Että jos olisin työtön niin en semmoiseen hakisi vaan hakisin työttömänä ollessa töitä jotka sivuaa oman mielenkiinnon kohteita joiden parissa on tullut tehtyä jotain elämän aikana, ja tietää että pystyy suoriutumaan.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

https://m.iltalehti.fi/politiikka/2018011022006581...

Niinistö tukee tälläistä hallituksen mallia. Ei oikeesti oo tosi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset